
CLARIFICATION #2: Procurement of Consulting Services for 

Ratmate Livelihood Restoration Program (LRP) Implementation 

(MCA-NEPAL/ETP/QCBS/007) 

 

No. Question/Requested Clarification Answer/Response to Request for 

Clarification 

1 Could you please confirm that the COVID 

19 Risk Mitigation Plan is to be completed 

after the award has been made? 

The COVID 19 Risk Mitigation Plan need to 

be filled and submitted by all Consultants 

with the proposal. However, for the awarded 

Consultant, the Plan will nee to be updated 

and approved by MCA and MCC before 

mobilization takes place. 

2 ITC #12.4(c) reads: The RFP may provide 

either, but never both, the estimated budget 

or the estimated level of effort of key staff. 

The estimated budget or the estimated 

number of person-months for Key 

Professional Personnel envisaged to 

execute the assignment may be provided in 

the PDS. However, the evaluation of the 

Proposal shall be based on the price and 

number of person-months estimated by 

each Consultant in its respective Proposal. 

PDS #12.4(c) reads: The estimated budget 

for the assignment is: US$ 1,162,000.00 

(One Million One Hundred Sixty-Two 

Thousand United States Dollar). 

Therefore, request to confirm that 

evaluation of the Proposal shall be based 

on the price, and not on the number of 

person-months estimated by each 

Consultant? 

During the technical evaluation the personnel 

(level of effort, qualifications and experience)  

proposed by the Consultant shall be 

evaluated. 

 

During the financial evaluation the price 

quoted by the Consultant shall be evaluated 

and incorporated into the QCBS formula to 

determine the combined score for each firm. 

 

It should be understood that the technical and 

financial evaluation that MCA-Nepal will 

conduct on the submitted proposals will  be 

based on the Consultant’s submission rather 

than on the MCA-Nepal estimations.  

3 PDS #1.5 reads: VAT registration is 

required for Consulting Firms.  

a.       Request to confirm 

whether the TPIN/VAT 

registration requirement is 

for bidding or only for 

entering into contract? 

a. The VAT registration requirement is 

for entering into Contract not for 

bidding. 

b. All Consultants are required to quote 

excluding VAT. The VAT shall be 

added only to the price quoted by 

local consultants. The financial 

evaluation of proposals shall be done 

excluding VAT. 



b.      Since some bidders 

(International) may be 

eligible for VAT 

reimbursement, and others 

(National) will not be 

eligible per the Compact tax 

exemption clauses, Please 

confirm that VAT amount 

will not be included in the 

financial proposal amount 

(Fm) used in the calculation 

of the financial score (Sf) 

mentioned in Clause 25.10. 

 

  
 


